Tudomány

Súlyosbítják a rákot az olajban sült ételek

Nem nehéz kitalálni, hogy az olajban sült, attól tocsogó ételek nem túl egészségesek, egy friss kutatás azonban most bebizonyította: nagyon komolyan rontják a daganatos betegek és a különböző bélbetegségekkel élők állapotát. A kutatás ugyan egereken zajlott, de jól mutatja, milyen következményekkel jár, ha a már egyébként is rossz helyzetet még egészségtelen táplálkozással rontjuk tovább.

A UMass Amherst kutatói a Cancer Prevention Research tudományos folyóiratban számoltak be arról, hogy mi történt, amikor egereket sütőolajjal etettek. Ezeknek az állatoknak már korábban volt tumoruk, krónikus vastagbél-gyulladásuk és bélszivárgásuk, mindegyik állapotot súlyosbította a sütőolaj fogyasztása.

Fotó: iStock

A szakértők kijelentették, a kutatás nem arra irányult, hogy bebizonyítsák: a sütőolaj rákot okoz, hanem arra, hogy újfajta gyógyszereket találhassanak a vastagbélrákra és a gyulladásos bélbetegségekre. „Az Egyesült Államokban rengeteg ember szenved a vastagbélt érintő betegségektől, mégis rendszeresen fogyasztják az olajban sült ételeket” – írta egy sajtóközleményben Guodong Zhang, a kutatás egyik résztvevője. „Ha valakinek irritábilis bélszindrómája (IBS) van, vagy vastagbélráktól szenved, és ilyen ételeket eszik, nagy az esélye, hogy a betegség agresszívabbá válik.”

A kutatók hagyományos repceolajat használtak a kísérlethez, amit először 160 fokon melegítettek egy átlagos fritőzben. Az USA-ban rengetegen használják ezt a fajta olajat a sütéshez.

A kutatás során kiderült, hogy az olaj a melegedés közben olyan kémiai változásokon megy keresztül, ami hozzájárul a daganatok és a bélbetegségek rosszabbodásához. A hevítetlen olajnál nem sikerült hasonló következtetésekre jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik