Tudomány

Először igazolták, hogy az e-cigarettázás halált okozhat

Egy 57 éves brit férfie lett a világon az első dokumentált eset, melyben egy, az e-cigaretta használathoz köthető betegség okozta a halált – írja a Daily Mail. A kilenc éve elhunyt páciensnél lipoid tüdőgyulladás alakult ki, melyet az elektromos cigarettában lévő folyadék váltott ki. A halálkor a Public Health England kormányzati szervezet még nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a betegség a folyadék miatt alakult ki.

Fotó: iStock

A szakértők szerint az e-cigaretta használat kevésbé káros, mint a dohányzás, de így is veszélyezteti az egészséget. Az eszközök használatával szívproblémák, mellkasi fájdalom és tüdőgyulladás jelentkezhet,

eddig összesen mintegy 200 egészségügyi problémát kötöttek az efféle termékekhez.

John Newton, az Angol Egészségügyi Szolgálat munkatársa szerint az elektromos cigaretták sok dohányzónak segítettek a cigaretta elhagyásában, és bár a szokás így is káros, az efféle eszközök hozzájárulhatnak a dohányosok számának további csökkentéséhez. Gareth Walters, a Birminghami Egyetemi Kórházak szakértője hozzátette, egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy felmérjék a pontos kockázatot.

A kutatók sürgetik, hogy minél előbb vizsgálják felül az e-cigarettákhoz köthető kórházi eseteket, hogy jobban megismerjék a használat esetleges következményeit.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik