Tudomány

Arzénban érzi magát jól a háromnemű kenguruszerű féreg

Borzasztó furcsa féregre bukkantak a Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói: az Auanema sp. brutálisan kemény körülmények között is képes túlélni, ráadásul nem kettő, hanem három neme van. A furcsa állatra a Mono-tóban találtak rá, ami háromszor olyan sós, mint az óceán, és olyan lúgos, hogy 10-es a pH-ja. Eddig szakértők úgy tudták, hogy a baktériumokon és algákon kívül csak két állatfaj, egy garnélaféle és egy légyféle él meg benne – most viszont rábukkantak nyolc, köztük egy nagyon érdekes féregfélére, olvasható a Science Daily oldalán.

A fonálférgek közé tartozó Auanema sp. például nagyon jól érzi magát az extrém környezetben, és kifejezetten jól tűri az arzént, ami azért furcsa, mert a többi fonálféregnél ezt nem igazán lehet megfigyelni. A másik meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor rájöttek, hogy a féreg képes életben maradni kevésbé extrém, laboratóriumi körülmények között is, amit nagyon kevés szélsőséges területen őshonos féreg tud felmutatni.

Fotó: Caltech

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a féregnek nem kettő, hanem három különböző neme van, és a saját testében hordja az utódjait, hasonlóan, bármilyen furcsán is hangzik, a kenguruhoz.

A kutatás egyik legfontosabb eredménye az, hogy a szakértők rájöttek: könnyen lehet, hogy az extrém körülmények között élő, úgynevezett extremofil élőlények nem kifejezetten ezeken a területeken érzik jól magukat, hanem olyan rugalmassággal rendelkeznek, ami segíti a túlélésüket mindenféle környezetben.

Főkép: iStock (illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik