Tudomány

Videón, ahogy a polip álmában változtatja a színét

Egyelőre semmiféle bizonyítékunk nincs arra, hogy a polipok képesek álmodni, de ha mégis tudnak, akkor Heidi biztosan valami nagyon izgalmasat látott álmában: a PBS hozott nyilvánosságra egy videót arról, ahogy az állat alvás közben változtatgatja a színét.

A videót dr. David Scheel tengerbiológus narrálja, aki elképzeli, hogy Heidi éppen egy rákot pillant meg álmában, amit be akar cserkészni, és amit sikeres vadászat után meg is eszeget.

A rövid klip a PBS-en megjelenő, polipokról szóló dokumentumfilm egy részlete, amit szintén dr. Scheel, az Alaszkai Egyetem kutatója narrál. A film az általa felnevelt polipról fog szólni, és október 2-án jelenik meg. Heidi képes rejtvényeket megoldani, eszközöket használni, és nagyon ügyesen tud szűk helyeken keresztül is menekülni. Néha ráadásul úgy viselkedik, mintha igazi háziállat lenne,

felismer arcokat, és izgatottá válik, ha valaki az akváriuma közelébe megy.

A polipok jellemzően akkor változtatják meg a színüket, ha valami külső behatás éri őket, de alvás közben ez kiesik – szakértők nem tudják, hogy az állat valójában álmodik-e, vagy valami más okozza a folyamatot. Arról már születtek kutatások, hogy a polipok a mi REM-alvásszakaszunkhoz hasonlót élnek át, de ez még mindig nem elég bizonyíték arra, hogy hozzánk hasonlóan álmodnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik