Tudomány

Bedrogoztatták a polipokat, meglepő dolog derült ki

Elsőre nem gondolnánk, hogy bármiféle közös vonás lehet a polipok és az emberek közt, hiszen sem külső, sem agy felépítése terén nem hasonlít egymásra a két faj. A Current Biology szaklapban publikált egyik új tanulmány szerint viszont egy dologban nagyon is osztoznak velünk, és erre csak egy kis partidrogra volt szükség.

A John Hopkins University of Medicine kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi közösségi viselkedésekért felelős kémiai folyamatok mennyire érvényesek az állatokra, és hogy a boldogságérzetet előidéző szerotonin nevű molekulát szállító rendszer működik-e a polipoknál is.

SZOCIÁLISABB CSÁPOSOK

A tudósok hét állatot fürdettek meg MDMA-s (az ecstasy hatóanyaga) vízben, ennek a szernek a hatására az emberek boldogságot, extroverziót tapasztalnak, illetve megnő az igényük a fizikai érintkezésre. A hím és nőstény állatok fél órán át fürdőztek, majd egy kamrába helyezték át őket, ami három szobára tagolódott: az üres központi termen túl volt egy szoba, amiben játékot hagytak, illetve egy másik, ahová egy ketrecben tartott hím polipot raktak.

Fotó: AFP

A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a „tiszta” polipok elkerülték a kontaktust a fogvatartott társsal, és távolabb tartózkodtak tőle. A droggal bódított egyedek viszont aktívan keresték a társaságát, sőt csápjaikkal körbeölelték a ketrecet, arra rátapadtak. Ez nagyon hasonló viselkedés ahhoz, amit az emberekből kivált az MDMA.

A polipokban kiváltott hatás bizonyította, hogy nekik is vannak szerotonin transzportereik, azaz olyan fehérjéik, amik a szerotonin molekulákat eljuttatják az agysejtekbe. Ugyan az emberek és polipok agyának felépítése teljesen eltér, a DNS-be kódolt közösségi viselkedésformák miatt mindkét faj hasonlóan viselkedik az MDMA hatása alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik