Tudomány
An octopus is pictured March 6, 2018 at the Oceanopolis sea center, in Brest, western France. / AFP PHOTO / Fred TANNEAU

Bedrogoztatták a polipokat, meglepő dolog derült ki

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 21. 11:43

Korábban a témában:

Elsőre nem gondolnánk, hogy bármiféle közös vonás lehet a polipok és az emberek közt, hiszen sem külső, sem agy felépítése terén nem hasonlít egymásra a két faj. A Current Biology szaklapban publikált egyik új tanulmány szerint viszont egy dologban nagyon is osztoznak velünk, és erre csak egy kis partidrogra volt szükség.

A John Hopkins University of Medicine kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi közösségi viselkedésekért felelős kémiai folyamatok mennyire érvényesek az állatokra, és hogy a boldogságérzetet előidéző szerotonin nevű molekulát szállító rendszer működik-e a polipoknál is.

SZOCIÁLISABB CSÁPOSOK

A tudósok hét állatot fürdettek meg MDMA-s (az ecstasy hatóanyaga) vízben, ennek a szernek a hatására az emberek boldogságot, extroverziót tapasztalnak, illetve megnő az igényük a fizikai érintkezésre. A hím és nőstény állatok fél órán át fürdőztek, majd egy kamrába helyezték át őket, ami három szobára tagolódott: az üres központi termen túl volt egy szoba, amiben játékot hagytak, illetve egy másik, ahová egy ketrecben tartott hím polipot raktak.

Common Octopus (Octopus vulgaris), Sea Lion Dive Site, Saint Raphael, French Riviera, France. 
 
Biosphoto / Jean Cassou
Fotó: AFP

A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a „tiszta” polipok elkerülték a kontaktust a fogvatartott társsal, és távolabb tartózkodtak tőle. A droggal bódított egyedek viszont aktívan keresték a társaságát, sőt csápjaikkal körbeölelték a ketrecet, arra rátapadtak. Ez nagyon hasonló viselkedés ahhoz, amit az emberekből kivált az MDMA.

A polipokban kiváltott hatás bizonyította, hogy nekik is vannak szerotonin transzportereik, azaz olyan fehérjéik, amik a szerotonin molekulákat eljuttatják az agysejtekbe. Ugyan az emberek és polipok agyának felépítése teljesen eltér, a DNS-be kódolt közösségi viselkedésformák miatt mindkét faj hasonlóan viselkedik az MDMA hatása alatt.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.