Tudomány

Úgy tűnik, mégis szeretnek minket a macskák

Általában az emberek fejében az a tévképzet él a macskákról, hogy nem gazdájukként, hanem személyes szolgájukként tekintenek ránk, és ez bizonyos szinten nyilván igaz is – de egy friss kutatás kiderítette, hogy ennek ellenére ugyanúgy kötődnek hozzánk, mint a náluk sokkal lelkesebb kutyák és a gyerekek, írja a Science Alert.

Az Oregon Állami Egyetem kutatói 79 kiscicát és 38 felnőtt macskát figyeltek meg aszerint, hogy milyen a kötődési típusuk. Ezt úgy lehet lemérni, hogy az állatok hogyan reagálnak a gazdájukra egy idegen, furcsa környezetben. A kutatók egy szobába küldték be a macskákat és a gazdájukat, a gazda csak egy előre meghatározott körben ülhetett le, és csak akkor nyúlhatott a macskához, ha az a körön belülre ment. A biztonságosan kötődő macskák a gazdájuk látványára továbbra is folytatták a környezetük felfedezését, a nem biztonságosan kötődők viszont vagy nagyon rátelepedtek a gazdájukra, vagy oda se mentek hozzá.

Fotó: iStock

A kutatások alapján kiderült, hogy a kiscicák 64,3 százaléka biztonságosan kötődött, 35,7 százalékuk viszont nem – az eredményen még egy kéthetes viselkedéstréning sem segített. A felnőtt macskák 65,8 százaléka az első csoporthoz, 34,2 százalékuk pedig a másodikhoz tartozott.

Érdekes, hogy ezek az arányok egybeesnek a gyerekek eredményeivel (65 százalékos biztonságos kötődés), és túlmutatnak a kutyák eredményein (61 százalékos biztonságos kötődés).

Persze ez csak egy kutatás a sok közül, és nem is túl sok macskával, de arra enged feltételezni, hogy a macskák is ugyanúgy szeretnek minket, ahogy a kutyák vagy – bármilyen meglepő – a gyerekek, csak máshogy mutatják ki számunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik