Tudomány

Elkerülhető a rákkezelés egyik legkellemetlenebb hatása

A kemoterápia egyik legkellemetlenebb mellékhatása kétségkívül a hajhullás, ami a taxános kezelésnél akár végleges is lehet. A Manchesteri Egyetem kutatói most találtak egy olyan hatóanyagot, ami megállíthatja a hajhullást, és reményt adhat arra, hogy a kemoterápián átesett pácienseknek nem kell életük végéig parókát hordaniuk – írja a Mediccal News Today.

A taxánokkal alapvetően az a probléma, hogy mérgezők a hajhagymák tövében levő speciális sejtrészekre, ezért megakadályozza, hogy a kihullott haj után új nőjön ki. A kutatók most rájöttek, hogy a CDK4/6 inhibitorok leállítják a sejtosztódást, és így azt is megakadályozzák, hogy a taxánok kárt tegyenek a hajhagymákban – ezért nemcsak abban segítenek, hogy a kemoterápia után újra kinőhessen a haj, hanem abban is, hogy közben kevesebbet veszítsen el a beteg.

Fotó: iStock

A szakértők szerint a daganatos betegek 8 százaléka a hajhulláshoz hasonló kellemetlen következmények miatt utasítja vissza a kemoterápiát, ami nagyon veszélyes lehet, ha a rák adott típusára az a legmegfelelőbb kezelés. A kutatók remélik, hogy az eredményeik

segíthetnek a kemoterápiát levezénylő orvosoknak a már létező hajhullási módszerek kibővítésében

– ilyen például a fejbőr lehűtése, ami kellemetlen és bonyolult művelet, de a szóban forgó inhibitorok használatával hatékonyabb lehet.

A kutatáshoz a tudósok a taxános kemoterápiára fókuszáltak (paklitaxel és docetaxel esetében), amelyeket az orvosok általában a szilárd tumoros rákra, mint a mellrákra vagy a tüdőrákra szoktak felírni. Megfigyelték, hogy ezek nagyon felgyorsítják a hajhagymákban a sejtosztódást, ami megmagyarázhatja, hogy miért ilyen erős a hajhullás a taxános kezeléseknél. A CDK4/6 inhibitorok ezt a sejtosztódást állítják le, és védik meg a hajhagymákat a sérülésektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik