Tudomány

A füle miatt halhatott ki ősi rokonunk

Egy új kutatás szerint a neandervölgyi ember eltűnéséhez nagyban hozzájárulhatott egy napjainkban könnyen kezelhető fertőzés – számol be az IFLScience. A szakértők régóta vitatkoznak arról, hogy miért halt ki a faj mintegy 28 ezer éve.

Fotó: iStock

Anthony Pagano, a Seton Hall Egyetem munkatársa és a friss tanulmány vezető szerzője szerint a modern emberek és a neandervölgyiek egymással párhuzamosan fejlődtek különböző földrészeken, előbbi Afrikában, utóbbi pedig Eurázsiában. A két populáció közeli rokonságban állt egymással, ennek ellenére látványos eltérések voltak közöttük.

A szakértők az ősi ember porcos fülkürtjét (CET) rekonstruálták, ez köti össze a középfület és az orr utáni légutakat. A CET fontos szerepet tölt be a normál élettani funkciók ellátásában, többek közt a nyomáskiegyenlítésben.

A rekonstrukció során a kutatók arra jutottak, hogy a neandervölgyi porcos fülkürtje laposabb volt, emiatt könnyebben megtelepedhettek benne a fülgyulladást okozó baktériumok.

Ősi rokonainknál a fertőzés akár hallásvesztést, tüdőgyulladást és egyéb légzőszervi megbetegedéseket válthatott ki, ez pedig jelentősen csökkenthette a túlélési esélyeiket.

Mivel a neandervölgyiek legközelebbi rokonaink voltak, tanulmányozásuk a modern orvostudomány számára is értékes eredményeket adhat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik