Tudomány

Évtizedek óta nem volt ilyen kicsi az ózonlyuk

Az ENSZ környezetvédelmi ügynöksége igencsak örömteli híreket hozott nyilvánosságra: az ózonlyuk évtizedek óta nem volt olyan kicsi, mint most, és van rá komoly esély, hogy még a mostani generációk alatt be is gyógyul néhány része – írja az IFLScience.

2000 óta az ózonlyuk nem nagyobbodott, hanem folyamatosan ment össze, tízévente átlagosan 1-3 százalékkal lett kisebb. Ez arra enged következtetni, hogy az északi félteke alacsonyabb ózonrétegének sérülése már a 2030-as években begyógyulhat, a déli félteke pedig a 2050-es évekre lélegezhet fel.

Fotó: HANDOUT BIRA – IASB / BELGA MAG / Belga

Az ózonréteg a légkörnek azon része, amely nagy koncentrációban tartalmazza az ózon nevű gázt – ez a réteg képes bizonyos frekvenciájú ultraibolya sugárzást elnyelni. Az ózonlyukak kialakulásához nagyon sokat tett hozzá az emberiség azokkal a kémiai vegyületekkel, amelyek bontják az ózont: ilyenek az aeroszol spray-k és a különböző oldószerek is. Ezeknek betiltására az 1980-as évek óta vannak többé-kevésbé sikeres törekvések.

Az Antarktisz feletti ózonlyuk periodikus változásokon megy keresztül: a legkisebb általában augusztusban szokott lenni, a legnagyobb pedig októberben. Bár idén volt már nagyon kiterjedt is a lyuk, a szakértők szerint

hamarosan eléri a legkisebb kiterjedését, amire évtizedek óta nem volt példa.

Az ózonréteg védelmére még 1987-ben hozták létre a montreali jegyzőkönyvet, ami a mai napig az egyetlen olyan egyezmény, amit az ENSZ mindegyik tagországa elfogadott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik