Tudomány

Százmilliót adnak ivartalanításra

Egy országos felmérés eredménye alapján februárban írtunk arról, hogy hazánkban 80-100 ezer kóbor kutya élhet, a macskák számát megbecsülni is nehéz. Ez a szám tizenötszöröse annak, amelyről az ebrendészeti ellátórendszer gondoskodni tud, a probléma megoldásának egyetlen humánus módszere az ivartalanítás.

A Magyar Állatvédők Országos Szövetsége (MÁOSZ) állami támogatást kért országos ivartalanítási programja finanszírozásához az Agrárminisztériumtól, amelyet több mint 100 állatvédő civilszervezet támogatott aláírásával. És sikerült, a minisztérium

kiírta a májusban ígért 100 millió forintos ivartalanítási pályázatot, ami azt jelenti, hogy egészen pontosan 96 millió forintot költhetnek el az állatvédők kutyák ivartalanításra

– számol be honlapján a MÁOSZ.

A szövetség elnöke, Mészáros Gabriella történelmi jelentőségűnek és mérföldkőnek nevezte a döntést, „hiszen a civil állatvédelem 30 éves fennállása óta ez rekordösszegű pályázat”. Ezzel az első és egyben a legfontosabb lépés megtörtént afelé, hogy megnyugtató megoldást találjunk a kóbor állat problémára, viszont van még teendő.

Például nemcsak a menhelyet működtető állatvédelmi civilszervezetek, hanem valamennyi állatvédelmi civil szervezet számára kellene biztosítani a pályázati lehetőséget, az ivartalanítási támogatást pedig a macskákra is ki kellene terjeszteni.

Kiemelt kép: Anton Denisov / Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik