Tudomány

Mínusz 3 fok is lehet a héten

Hét elején egy erős hidegfront vetett véget a nyár első hónapját idéző időjárásnak: a hőmérséklet hirtelen jó 10 fokot zuhant, kevéssel a szeptember közepén elvárható átlag alá süllyedt. Szerdára a front kelet felé elhagyta Magyarország légterét, de a lehűlésnek még nincs vége, mintha nyitva hagyta volna maga mögött a kaput.

Hideg, néhol fagyos

A front nyomában nyugatról még napokig folytatódik az ilyenkor megszokottnál hidegebb levegő beáramlása, pénteken és szombaton főleg északkeleten lesznek olyan területek, ahol 14-15 foknál nem lesz melegebb

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A légköri körülmények kedveznek a talajmenti fagyok kialakulásának, Zabar és Szécsény legendás mérőállomásai akár -3 fokot is mérhetnek. sajátos domborzatuk miatt ezek a tájak hazánk leghidegebb pontjai, az itteni értékeket óvatosan kell kezelni – itt fejtettük ki bővebben, hogy miért.

Mindenkit átvert az időjárás
A zabari hidegrekordokkal óvatosan kell bánni, ám az idei július így is sokakat lóvá tett.

Jön a meleg

Szombatig igencsak hűvös napokra számíthatunk, a hőmérséklet csak helyenként karcolja majd alulról a 20 fokot, élénk, erős marad a szél, de csapadék nem valószínű. A hétvége első napjára aztán csökken a légmozgás, vasárnap pedig újabb változás indul:

nyugatról egy markáns, meleg áramlat szorítja keletre a hűvös légtömegeket, felmelegedés kezdődik.

A jövő hétre várhatóan beáll a szeptemberi átlagnál egy-két fokkal melegebb 20-25 fokos nappali hőmérséklet. A részletekért nézze meg a Kiderül.hu legfrissebb, szerda reggeli előrejelzését. https://kiderul.startlap.hu/elorejelzes/mutatjuk-mikor-szunik-meg-a-hideg-utanpotlasa/

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik