Tudomány

Ezt kell fizetnie az emberiségnek a túlélésért

Szakértők egy csoportja szerint amennyiben a következő évtizedben 1,8 billió dollárt fektetne be az emberiség a klímaváltozás mérséklésére, az hosszú távon 7,1 billió dolláros hasznot jelenthetne – írja a BBC. A csoport költség-haszon alapú globális analízist folytatott, majd öt lehetséges stratégiát vázolt.

Fotó: iStock

A 34 tagú, vezető politikai, üzleti és tudományos személyiségekből álló Globális Adaptációs Bizottság szerint sürgősen olyan lépéseket kell hoznunk, melyekkel alkalmazkodóbbá válhatunk az éghajlatváltozással szemben. A Pan Gimun egykori ENSZ-főtitkár, Kristalina Georgieva Világbank-vezérigazgató és Bill Gates Microsoft-társalapító által vezetett csoport úgy véli, hogy a gazdagabb országok erkölcsi kötelessége, hogy befektessenek az egész világ érdekében.

A Globális Adaptációs Bizottság jelentése alapján azokat az országokat érinti leginkább az éghajlatváltozás, melyek a legkevésbé járulnak hozzá a felmelegedéshez.

A csoportnál úgy vélik, öt stratégia létezik, melyekkel felvehetnénk a küzdelmet a klímaváltozással:

  • Figyelmeztető rendszer a szigetek és parti közösségek számára, amely jelezheti a viharokat, magasabb dagályokat és egyéb fenyegető jelenségeket,
  • Jobb infrastruktúra, mellyel enyhíthetőek a klímaváltozás hatásai. A hővisszaverő felületekkel például csökkenthető az épületeket érő hőhatás,
  • A mezőgazdaság fejlesztése, például a szárazságtűrő növények arányának növelése,
  • A mangrove erdők védelme és helyreállítása, ezzel ugyanis megerősíthető az áradásokkal szembeni védelem,
  • A vízellátás védelme.

A szakértők szerint ezen stratégiák betartásával elkerülhetőek a jövőbeli pénzveszteségek, miközben pozitív gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokkal járnak. Mivel az éghajlatváltozás nemzetközi problémát jelent, a leküzdéséhez is globális összefogásra van szükség.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik