Tudomány

Mindenkit átvert az időjárás

A zabari hidegrekordokkal óvatosan kell bánni, ám az idei július így is sokakat lóvá tett.

Július már nyár közepe, dübörög a strandszezon, sokan ekkorra tervezik szabadságukat, az utóbbi évek tapasztalata alapján a kockázat minimális, úgyis jó idő lesz. A „jó idő” persze rendkívül relatív még adott személy esetében is: a balatoni egy hétben legyen szikrázó napsütés és kánikula, de utána már jól jönne a kétnapos áztató eső a kertnek.

Lezuhant a hőmérséklet

Az idei július sokak számára tartogatott kellemetlen meglepetést. Rögtön a hónap első napján 37-38 fokkal tetőzött a hőség, elseje volt az idei nyár ezidáig is legmelegebb napja, és egész héten átlag feletti hőmérsékletet mérhettünk. Ekkor viszont már látszott, hogy aki a következő hetekre tervezte a nyaralást, bizony ráfaragott.

Nyolcadikán jelentős változás kezdődött, északnyugat felől több hullámban érkezett hűvös, csapadékkal teli levegő hazánk fölé

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ennek hatására a hőmérséklet a korábbiakhoz képest 8-10 fokot esett vissza, és még az ilyenkor átlagosnál tekinthető értéknél is három-négy fokkal hűvösebb volt. Nem is beszélve a felhőátvonulásokról, esőről és sokszor igen erős szélről. Az időjárás június elejét idézte egészen 16-áig.

Zabar és a rekordok

Megdőlt egy hidegrekord is, 12-én Zabaron 3,8 fokot mértek. És itt álljunk meg egy pillanatra, Zabaron évente több országos hidegrekord is megdől , miközben extrém forró nyarakról és klímaváltozásról, globális felmelegedésről beszélünk.

Zabar és Szécsény környéke a sajátos domborzat okán az ország leghidegebb tájai közé tartozik, előbbi településre 1997-ben telepítettek mérőállomást. Huszonkét év adatsora áll tehát rendelkezésre, ami még koránt sem tekinthető klimatológiailag reprezentatívnak. Magyarán rá lehet csodálkozni, hogy milyen hideg volt éppen, de az ország más pontjairól származó, 120 éves statisztikákkal nem szabad közvetlenül összevetni:

Gyakorlatilag minden nap átlagosan 4-5 százalék esélye lenne annak, hogy hidegrekord dőljön Zabaron (természetesen ott is melegebb van, mint 50 évvel ezelőtt), egész egyszerűen azért, mert hazánk más tájain található mérőállomások nem tudnak versenyre kelni a két fagyzugos helyen mért értékekkel.

A szakember kiemeli, ha a Nógrád megyei községben is az 1900-as évek elejétől mérnének, a minimumértékek több fokkal alacsonyabbak lennének, és sokkal ritkábban dőlnének manapság a hidegrekordok. A zabari értékek tehát fogalmazzunk úgy: csalókák.

Általánosságban új hideg- és melegrekordoknak akkor van nagy valószínűsége, ha a hőmérséklet legalább 10 fokkal eltér a klimatikus átlagtól.

Zabar. Fotó: Komka Péter / MTI

Hőség a folytatásban

Július közepén azért ennyire nem volt komoly a lehűlés, bár a 10 fok körüli hajnalok, de a nappali hőmérsékletek is azért átlag alatt voltak, és komfortosnak sem nevezhetők, ha az ember épp nyaral.

Múlt hét elején, 16. környékén aztán leálltak a hidegfrontok, tétova melegedés kezdődött, egy-egy gyenge front még helyenként hozott záporokat zivatarokat, főleg a hét második felében.

Most ismét melegszik az idő, a következő napok csapadékmentesnek ígérkeznek 33-35 fokos maximumhőmérsékletekkel, ami ismét jóval átlag fölött van. Vasárnap egy gyenge hidegfront hoz leheletnyi enyhülést, majd amennyire most látszik, augusztus eleje is bőven 30 fok feletti értékekkel, kánikulával és szárazsággal köszönt be.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik