Tudomány

Máshogy fejlődik a balkezesek agya

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak sikerült először felfedezniük  négy olyan régiót a genomban, ami felelős a balkezesség kialakulásáért – ezeket pedig sikerült összekötniük azzal, hogy hogyan fejlődik a balkezesek agya az anyaméhben.

Az már régóta nem újdonság, hogy a genetika komoly szerepet játszik abban, hogy valaki jobb- vagy balkezes lesz, azt viszont eddig nem sikerült meghatározni, hogy pontosan mely gének felelősek érte. A Brain tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók most leírják ezeket a géneket, és azt is, hogy a balkezesek agya úgy fejlődik, hogy a verbális kommunikációban ügyesebbek legyenek, mint jobbkezes társaik.

Fotó: iStock

A négy génből háromnak olyan fehérjékhez van köze, amelyek az agyi fejlődésében és struktúra kialakulásában is részt vesznek. Azt is sikerült megállapítani, hogy az agynak azon területei fejlődnek a fehérjék hatására, amelyek a nyelveket és a kommunikációt koordinálják.

Ez azt jelenti, hogy a balkezes emberek agyának jobb és bal féltekéi sokkal hatékonyabban kommunikálnak egymással, ha a beszédről vagy a nyelvérzékről van szó, mint a jobbkezeseknél. A szakértők kiemelik, hogy további kutatások szükségesek a témában, de könnyen lehet, hogy a balkezesek éppen ezért könnyebben tanulnak nyelveket, ügyesebbek a verbális feladatokban, és jobban kommunikálnak, mint a jobbkezesek.

A kutatáshoz a UK Biobank 400 ezer emberes mintáját vizsgálták meg, akik közül 383312-en voltak balkezesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik