Tudomány

Megtalálták az autizmus fő okát

Szakértők egy csoportja 2 millió gyermek adatait elemezte, hogy felmérje az autizmus spektrumzavar (ASD) okait – írja az IFLScience.

A minden eddiginél átfogóbb vizsgálat szerint a fő kockázati faktor a genetika.

A kutatók eredményei alapján az ASD hátterében az esetek 81 százalékában a gének állnak, a környezet kevesebb mint 20 százalékban tehető felelőssé. Az anyai tényezők, például az anya testtömege vagy a császármetszéses szülés nem gyakorolnak hatást, vagy következményeik elenyészőek.

Fotó: iStock

A szakértők 2 millió dániai, finnországi, svédországi, izraeli és ausztrália gyermek adatait analizálták, az alanyok 1998 és 2011 között születtek. A nemzetközi kutatócsapat 16 éves korukig követte nyomon a gyermekek információit, összesen 22 ezer esetben diagnosztizáltak ASD-t közöttük.

Az autizmus spektrumzavar egy rendkívül összetett rendellenesség, hátterében rendszerint több faktor is áll. Ez azt jelenti, hogy sok esetben a genetikához párosuló nem megfelelő körülmények idézik elő az ASD-t. A pontos környezeti tényezőket egyelőre kevéssé ismerik, összességében azonban így is a gének jelentik messze a legnagyobb kockázatot.

Nem ez az első tanulmány, amely a genetikát tette a fő felelőssé, egy 2016-os ikerkutatás szerint az ASD-s esetek 64-91 százaléka a genetikának tulajdoníthatóak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik