Tudomány

Orrprotézise lehetett a különös múmiának

Nagyon különös orrprotézist találtak magyar kutatók egy ptolemaioszi kori egyiptomi múmia esetében: a koponya orr-része hiányzik, helyére egy kézcsontból „kölcsönzött” pótlást helyeztek, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, ki, és mi okból.

A múmia maga jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményének tagja, 1973-ban vásárolták meg dr. László Mihály piarista tanár magángyűjteményéből. Valószínűleg a család tulajdonába László Mihálytól került, aki 1895-ös egyiptomi útja során szerezte be.

Elsőre a múmián nincs semmiféle különös ismertetőjegy, nagyon jó minőségben maradtak fenn a maradványok, de nagyjából ennyi, ami elmondható róla. 2018-ban azonban CT-vizsgálatok kiderítették, hogy mennyire furcsa is a koponyája valójában: orrcsontja helyén egy kézcsont található, és senki nem tudja, hogy mikor és miért került oda.

A fiatal nő koponyájából a mumifikációs eljárásoknak megfelelően eltávolították az agyat és a szemeket, a nyelv viszont nagyon jó minőségben fennmaradt. Az igazi furcsaság viszont az, hogy hiányzik majdnem a teljes orrcsont, illetve annak kisebb maradványai össze vannak zúzva és meg vannak törve.

Nem hagyták szinte orrcsont nélkül a koponyát azonban: kézcsontot helyeztek a helyére, ami a CT-vizsgálat során egyértelműen megmutatkozott, annak ellenére, hogy korábbi vizsgálatok során nem jöttek rá a „turpisságra”. A vizsgálatok a Nephthys projekt keretei között zajlottak, a kutatók megállapították, hogy az idegen csont valószínűleg kéztőcsontból származik.

Azt azonban nem tudni, hogy a csont a múmiától származik-e, vagy mástól „kölcsönözték”, és az sem biztos, hogy a mumifikációs folyamat során, vagy előtte került oda. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a 19-20. század „múmiamániája” közepette a kereskedők „egészítették ki” a koponyát

azért, hogy esztétikus legyen, és magasabb áron adhassák el a feketepiacon.

A nő, akihez a maradványok tartoztak, egyébként az eddigi vizsgálatok szerint egészséges volt, nem tudni, miben halhatott meg. A múmián nem találták ősi paraziták nyomát, és egyébként sincs semmilyen különös ismertetőjegy a maradványokon – a kézből „eszkábált” orrcsonton kívül persze. A múmiát itthon egyébként meg lehet tekinteni, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Korok és Kórok kiállításának része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik