Tudomány

Kétezer éves gyermektemetőre bukkantak

A Francia Nemzeti Régészeti Kutatóintézet (INRAP) csapata az 1. századból származó több tucatnyi csecsemő- és magzatsírt azonosított a dél-franciaországi Nimes római kori városfalának ásatásai során – írja az MTI.

Mintegy hatvan sírt találtunk, közöttük mintegy ötvenben félévesnél fiatalabb csecsemők és magzatok nyugszanak a római városfal lábánál, ahol temető volt az időszámításunk kezdetén”

– mondta Richard Pellé, az ásatás vezetője, hozzátéve, hogy ez ilyen kis területen jelentős felfedezésnek számít. A vékony gyermekcsontokat kőládákban, illetve amforákban azonosították, elemzésük és pontos kormeghatározásuk később kezdődik meg.

Fotó: iStock

Egy olyan korban, amikor a gyermekhalálozás igen magas volt, a szülők szemmel láthatóan nagy gondot fordítottak a gyermekek sírjának gondozására, még ha a gyermeknek nem is volt még jogállása, amelyet a római társadalomban a kisdedek a hároméves kor betöltése után kaptak meg”

– nyilatkozta a kutató.

Négy kutyasírt és hét felnőttsírt is találtak a lelőhelyen. Az egyikben egy nő csontváza feküdt, melyet rendkívül különös testtartásban fedeztek fel: a kezét az arcához támasztotta, a lába oldalt fordult, ékszereket, közöttük két gyűrűt, egy karperecet, illetve lábbelit is viselt. Pellé szerint a köztemetőben eltemetett nő feltehetően átutazóban járt Nemaususban, az ókori Nimes-ben.

Nimes római kori városrészét 1989-ben vették fel a francia történelmi műemlékek listájára. Pellé kollégáival 2014 óta hat ásatást folytatott a városban.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik