Tudomány

Nem csak az Amazonas-medencében van hatalmas tűzvész

Nemcsak Brazíliát, hanem Angolát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot is súlyos tűzesetek érintik – írja a BBC. Az amazóniai tűzvész hírére többen felkutatták a NASA egyik, műholdas adatokat közlő oldalát, hogy megnézzék, miként is terjednek a lángok. A térképen jól látható, hogy Afrika középső részén még az Amazonas-medencei állapotokhoz képest is több a tűzeset.

A NASA információi alapján augusztusban két napon keresztül Angolában megközelítőleg 6900, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 3400, Brazíliában pedig 2100 tűz tombolt. A műholdas képekből az nem derül ki, hogy ezek mekkora része erdő-, illetve bozóttűz.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy bár trópusi esőerdő mindhárom ország területén található, azért több eltérés is van Brazília, illetve Angola és a Kongói Demokratikus Köztársaság éghajlata között.

Az afrikai országokban jóval gyakoribbak a tüzek, míg az Amazonas-medence hagyományosan többnyire védve volt a lángokkal szemben. Az utóbbi időkben elsősorban a száraz időszakok, illetve a mesterségesen kialakított tüzek okoztak problémát. Afrikában és Latin-Amerikában gyakran gerjesztenek lángokat, hogy mezőgazdasági területekhez jussanak.

„Ami Brazíliában folyik, az valójában klímaháború”
Politikai okokból vezetnek oda, hogy ekkora a tűz, és politikai nyomás hatására lehet rajta segíteni is.

Éppen ezért a tény, hogy Brazíliában jelenleg csak a harmadik legtöbb tűz tombol a földön, egyáltalán nem megnyugtató.

A nagy területen pusztuló esőerdő is bizonyítja, hogy a bolygó látványos átalakulás küszöbén áll.

Ezt igazolják az Északi-sarkvidéken, illetve az akörül kialakuló tüzek is. A régióban jelenleg szokatlan meleg és szárazság uralkodik, Alaszkában, Grönlandon és Szibériában is számos helyen csaptak fel a lángok.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik