Tudomány

Haraphatnak a kutyák a tűzijáték alatt

Az ünnepi tűzijáték hang és fényhatással jár, ami sokkolja az állatokat. Ennek eredményeként elszökhetnek, ám az ijedt kutyák, macskák félelmükben akár támadhatnak is, ami esetükben harapást, karmolást jelent.

Jótanácsok a tűzijátékra

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt javasolja, az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Illetve négy jótanács:

  • Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz.
  • Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején tartsuk zárt helyen.
  • A biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival.
  • Ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.

Nem szabad „szeretgetni”

Az állatok számára a hangos durrogás teljesen természetellenes hanghatás, nem készülhetnek fel rá, a menekülés a legnormálisabb reakció. A petárda vagy a tűzijáték hangja túl van azon a határon, ami hanghatásként felkelti a kutya kíváncsiságát, megpróbálná megvizsgálni, mi történt. Azonnali menekülést vált ki – írtuk korábban a témában.

Az otthon rettegő állatot az ember akaratlanul is elkezdi nyugtatni, simogatni, hozzá bújik, duruzsol a fülébe, de ez a legrosszabb, amit tehet.

Egyrészt megerősíti a viselkedést, a kutya úgy veszi, indokolt a rettegés, tehát jól reagál. Másrészt tökéletesen érzi az emberen, hogy valami nincs rendben, ezzel pedig még mélyebbre süllyed: ha a gazdi fél, itt a világ vége.

Tűzijáték, petárda: nem szabad szeretgetni a rettegő kutyát
A kutya nem tud emberül, ha akként bánunk vele krízishelyzetben, épp az ellenkező hatást váltjuk ki. Mutatjuk, mit kell tenni.

Az sem jó, ha ilyen helyzetben teljesen negligáljuk, magára hagyjuk, de putyulgatás helyett próbáljuk kizökkenteni. Munkával, játékkal vonjuk el a figyelmét, éreztessük vele, hiába a kinti hangzavar, velünk minden rendben van. Ha semmi nem használ, jöhetnek a különböző hatásfokú nyugtatókat, természetesen állatorvossal történt egyeztetés után és csak olyan készítményt és úgy adagolva, amit és ahogy ő ajánlotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik