Tudomány

Észrevehetetlen a csendes stroke, de komoly következményei vannak

A stroke jellemző tüneteit mindenki ismeri: az arc, a kar vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása, hirtelen beszédértési zavar, elhomályosuló látás, szédülés, erős fejfájás, hányás, tudatzavar. A rejtett stroke-ot azonban, ami a világ 50 millió 65 év feletti lakójából 0,5 százalékot aktívan érint, már sokkal nehezebb felismerni. A kanadai Hamilton Health Sciences (HHS) és a Nyugat-Ontariói Egyetem kutatása most azt vizsgálta, hogy veszélyeztetettek-e azok az idősek, akik nagy műtéten esnek át, és kiderült: őket különösen érintheti a csendes stroke problémája, ami

megnövelheti a kognitív hanyatlás mértékét akár már egy év múlva is.

A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról tanúskodik, hogy a 65 év feletti, nem szív- és érrendszert érintő nagyműtéten átesett pácienseknél egyenesen gyakoribb a csendes vagy rejtett stroke előfordulása, mint a hagyományos stroke-é. A kutatás kiderítette, hogy 14-ből egy 65 feletti ember, aki ilyen műtéten esett át, elszenvedi a rejtett stroke-ot is, amit nagyon nehéz felismerni. Ez az arány azt jelenti, hogy minden évben hárommillió embert érint az eset.

Fotó: iStock

A kutatáshoz 1114 65 évesnél idősebb beteget vizsgáltak meg Új-Zélandról, Európából, Észak- és Dél-Amerikából és Ázsiából. A résztvevők agyáról a műtétek után pár nappal MRI-t készítettek, és utána egy év múlva felkeresték őket. Megfigyelték, hogy azok, akiknél az MRI rejtett stroke-ot mutatott ki, komolyabb volt a kognitív hanyatlás, a nem rejtett stroke megjelenésének esélye megnövekedett, és gyakran átmeneti ischaemiás roham alakult ki.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ilyen rejtett stroke-ok is megnehezíthetik az idősek életét, ezért érdemes erre is figyelni nagyobb műtétek után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik