Tudomány

Példátlan meleg volt a sarkvidéken

Az eddigi legmelegebb hónapot mérték júliusban Alaszkában – írja az MTI. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) információi alapján a hónapban 14,5 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, ez 3 fokkal  magasabb az ilyenkor megszokottnál.

Az adatok megerősítik azokat a korábbi vizsgálati eredményeket, melyek szerint az ember okozta klímaváltozás miatt a leggyorsabban az Északi-sarkvidék és térsége melegszik,

a régióban a globális átlaghoz képest kétszer gyorsabban emelkedik a hőmérséklet.

A NOAA szerint az Egyesült Államok többi szövetségi tagállamában a júliusi átlaghőmérséklet 23,6 Celsius-fok volt, ami megegyezik 1917 júliusának átlaghőmérsékletével. A feljegyzések 125 éves történetében ez csak a 27. legmelegebb július volt.

Fotó: iStock

Nagy problémát jelentettek ugyanakkor az áradások, amelyeket a Barry hurrikán okozott Louisianában és Arkansasban. A júliusi csapadékmennyiség átlagközeli volt, de a 2018 augusztusa és 2019 júliusa közötti éves csapadékmennyiség a legtöbb volt a feljegyzések kezdete óta. A havi átlagos csapadékmennyiség 95,8 centiméter volt, ami 19,7 centiméterrel haladta meg az átlagot.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik