Tudomány

Ritka ragadozók veszekedtek Aggteleken

A nyestek azok a kisragadozók, amelyek rendkívüli módon alkalmazkodtak a városi környezethez, vagy másképp fogalmazva: ha mi elfoglaltuk az élőhelyüket, ők nem hátrálnak. Valami érthetetlen okból „összejárkálják” a parkoló autókat, megrágják a vezetékeket – talán játékból, de valójában senki nem tudja, miért.

Játékból teszik tönkre az autókat, tehetetlenek vagyunk
A nyestek ellen semmi nem működik, túl intelligensek, általában tíz lépéssel járnak előttünk.

A nyestek közeli rokona, velük a laikus által sokszor összetévesztett faj a nyuszt. Életmódja jóval visszahúzódóbb, főként a dombvidéki és középhegységi erdőkben fordul elő gyakrabban, de alföldi, mezőgazdasági területeken, bokorerdőkben, nagyobb erdőfoltokban is megtalálható. Kerüli a fátlan vegetációt, a dús aljnövényzetet kedveli, és azokat a területeket, ahol a lehető legkisebb az emberi zavarás. Téli időszakban, esetenként megfigyeltek lakott terület szélére bejáró egyedeket is, de a településeket jellemzően kerüli.

A nyusztok saját terület foglalnak maguknak, amit ürülékükkel jelölnek meg, és bizony szükség esetén meg is oltalmazzák a fajtársaktól. Egy ilyen „határvillongásnak” lehetett tanúja az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kameracsapdája. „A felnőtté válás útját egyedül kell végig járni. A nyusztok is hamar megtanulják, hogy kinek meddig terjednek a határai” – áll a nemzeti park honlapján megjelent videó alatt.

A csodás kis ragadozó Magyarországon védett, természetvédelmi eszmei értéke 50 ezer forint.

Kiemelt kép: SYLVAIN CORDIER / BIOSPHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik