Tudomány

Egy 2014-es időjárásjelentés tartja lázban a netezőket, mutatjuk, miért

Ismét nagy nyilvánosságot kap az az öt évvel ezelőtti fiktív időjárásjelentés, melyet a francia TF1 meteorológusa készített – írja az IFLScience. Évelyne Dhéliat 2014-ben a Meteorológiai Világszervezettel dolgozva hozott létre egy elképzelt adást, hogy megmutassák, milyen lesz az időjárás 2050-ben. Úgy tűnik azonban, hogy nem kellett évtizedeket várnunk, a szélsőséges hőmérsékleti adatokat már idén júniusban rögzíteni tudták Franciaországban.

The top image is a fictitious weather report imagining what the weather would be like in 2050 for a 2014 French TV documentary about climate change. The bottom image is the real weather report from last week from r/europe

A Dhéliat-ról, illetve a hőtérképről készült 2014-es és 2019-es képeken jól látható, hogy bizonyos területeken a valódi értékek még felül is múlták a jóslatokat. Júliusban ráadásul még forróbb napokat is mértek Franciaország területén.

Az országban idén öten haltak meg a hőségben, a déli területeken pedig két atomreaktor üzemidejét is le kellett rövidíteni az extrém meleg miatt. A szélsőséges forróság viszont nemcsak Franciaországban, hanem Európa-szerte problémákat okozott.

Pokoli hőséggel ad ízelítőt Európának a klímaváltozás abból, mit tartogat még
Rendkívüli hőhullám csap le Nyugat-Európára, olyan rekordok dőlhetnek meg június végén, amiket korábban júliusban és augusztusban mértek.

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban rögzítenek rekordmeleg értékeket világszerte. A mostani hőhullámok ugyanakkor csak ízelítőt adnak abból, ami a klímaváltozás miatt hosszú távon vár ránk.

Kiemelt fotó: AFP / NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik