Tudomány

Új módszert találtak a veszélyes szúnyogok ellen

A szúnyogok szaporodását gátló új módszert fejlesztettek ki kínai szakértők – írja az MTI. A Szun Jat-szen Egyetem csapata a dengue-láz és a Zika-vírus terjedéséért is felelős ázsiai tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) vizsgálta négy éven keresztül.

Fotó: iStock

A hím egyedeket mikroinjektálás és sugárkezelés útján sterilizálták, majd szabadon engedték, hogy párosodhassanak a nőstényekkel. A hímeket a Wolbachia baktériumnemzetség egyik törzsével is megfertőzték, így a párosodás hatására a nőstények is sterillé váltak.

A módszer nyílt terepen történő tesztelése alatt a szúnyogpopuláció nagy mértékű visszaesését figyelték meg, a vadon élő egyedek száma évi 83-94 százalékkal csökkent.

Hszi Csi-jong, a kutatás vezetője szerint a sikeres kísérlet azt bizonyította, hogy a módszer bevethető egy, a szúnyogok által terjesztett betegségektől mentes övezet kialakítására.

Az ázsiai tigrisszúnyog mára hazánkat is elérte, igaz, egyelőre nem alakult ki elég stabil populációja ahhoz, hogy komolyabb problémát okozzon. Ugyanakkor csak idő kérdése lehet, hogy a faj tartósan is megtelepedjen Magyarországon.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik