Tudomány

Wakanda tényleg létezik, és Afrika partjainál lakik

Cirrhilabrus wakanda – ez lett a neve annak a tündér ajakoshalfélének, amelyet most fedeztek fel az afrikai vizekben, Zanzibár partjainál. A név tisztelgés a Marvel univerzum és Stan Lee előtt, mivel Wakanda egy képzeletbeli ország, a Fekete Párduc szuperhős otthona. Nem áll meg azonban itt a párhuzam: a kutatók még a hal hétköznapi nevét is marvelesítették, vibránium tündér ajakoshalnak hívják, a filmekből ismert nemesfémről, amely üstökösként csapódott be Wakandába.

A Kaliforniai Tudományos Akadémia és a Sidney-i Egyetem kutatóit a hal pikkelyei emlékeztették a filmre: az ajakoshalnak ugyanis olyan sötétlila pikkelyek fedik a testét, mint amilyeneket a film kosztümjein is láthattunk.

Fotó: Luiz Rocha © 2018 California Academy of Sciences

A tündér ajakoshalféle Afrika partjai mentén, egy eddig még alig ismert korallzátony környékén él, amelyet Alkonyzónának (Twilight Zone) is szoktak nevezni. Valószínűleg azért csak most sikerült felfedezni, mert mélyebben él annál, ahová a hobbibúvárok le szoktak merészkedni: 60-150 méteres mélységben van az otthona, amíg a búvárok jellemzően 50 méterig merülnek. Ennél mélyebben már speciális eszközök szükségesek.

Ahogy a kutatók a begyűjtött példányt elemezték, kiderült, hogy nem hasonlít a többi tündér ajakoshalféléhez, amelyek az Indiai- és a Csendes-óceánban élnek. A felfedezést a ZooKeys tudományos folyóiratban publikálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik