Tudomány

Néhány ember láthatatlan a szúnyogoknak

Kipárolgás, hő és színek – számtalan részleten múlik, kit találnak meg maguknak a szúnyogok.

Nyilván mindenki számára ismerős a helyzet, amikor egy társasággal kertben vagy természeti környezetben tartózkodik, egyeseket „szétcsípnek” a szúnyogok, míg másokról mintha tudomást sem vennének.

Ilyenkor szokta a szerencsés megosztani irigyeivel, hogy „az én véremet nem szeretik”. És jönnek a megoldások, miszerint persze, mert annyi pálinka van már benne vagy hogy olyan büdös, még a vérszívók is elkerülik, illetve ellenpéldaként a szúnyogmágnesként ismert 0-ás vércsoportot szokás felhozni.

A nagydarabok

Az igazság az, hogy szúnyogok számtalan, ma még nem teljesen tisztázott tényező alapján választják ki áldozataikat, jelen tudásunk alapján csak annyit állíthatunk:

Egyes embereket a szúnyogok könnyebben »megtalálnak«, illetve kívánatosabbnak tartanak másoknál

– mondja a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

Elképesztően profi kis élőlényekről van szó, nagyszerű érzékszervekkel. A szúnyogok már 50 méterről megérzik az általunk kilélegzett szén-dioxidot még szabad téren is, ennek forrását keresve lövik be az irányt. Ha idő előtt elvesztik a szagot, cikkcakkban repülve próbálják újra felvenni, mint a vadászkutyák.

Az emberi test mérete egyenes arányban áll a távozó szén-dioxid mennyiségével, így logikusan a nagyobb darab embereket a szúnyogok könnyebben megtalálják.

Fotó: iStockphoto

Az izzadtság és a vércsoport

A közelbe érve már a látásukat is használják, elvileg a sötét foltok célbavételére, illetve egyes színeket kifejezetten preferálnak, mint például a navy kék. Bevetik „hőkameráikat” is: hiába van az emberen kapucnis pulcsi és hosszú nadrág, a szúnyogok nem a ruhán próbálnak áthatolni, hanem a hőérzetet követve egyenesen arcra, kézfejre, a szabadon hagyott felületekre mennek.

A szaglás azonban ekkor is rendkívül fontos, az izzadsággal a bőrre kerülő komponenseket érzik és értékelik, vagyis minél jobban izzad valaki, annál több információt árul el magáról a szúnyogoknak, és teheti magát kívánatossá a szemükben. Ahogy fent írtuk, nem teljesen világos, mely anyagok és miért bírnak döntő jelentőséggel. Ha tudnánk, nyilván a védekezés is sokkal egyszerűbb lenne.

A szúnyogokra specializálódott szakember megjegyzi, úgy tűnik, hogy a 0-ás vércsoportot valóban kedvelik:

A bőrön a vércsoportra utaló szagminta is megjelenik, egy 60 fős japán kutatás mutatta ki, hogy a 0-ás vérűeket kifejezetten előnyben részesítették. Érdekes információ, de tényként akkor kezelhetjük, ha sokkal nagyobb mintán is bizonyítást nyer.

Fotó: iStockphoto

Vízhűtés

Összefoglalva tehát nincs olyan ember, akit a szúnyogok soha nem támadnak meg, legfeljebb megússza pár csípéssel, míg másokat felhőként lepnek el. A legfőbb vonzerőt a szén-dioxid jelenti, emellett az illető genetikája, ami az izzadtsággal távozó anyagok összetételét határozza meg. „Kipárolgásunk” persze nagyban múlik az aktuálisan fogyasztott ételektől és italoktól, ám arra nincs bizonyíték, hogy az alkohol taszítaná a vérszívókat.

Végül pedig egy érdekesség, ami ugyan teljesen logikus, a közelmúltig azonban senki nem fogalmazta meg a kérdést: a miénknél jóval alacsonyabb testhőmérsékletű szúnyogok hogyhogy nem melegszenek túl a nagy mennyiségű 37 fokos vértől?

Kissé kisarkítva nagyjából arról van szó, mintha mi egyszerre lehúznánk több tíz liternyi forró teát. Amikor hőkamerával vizsgálták őket vérszívás közben kiderült: potrohukból folyadékot választanak ki, gyakorlatilag vízhűtéssel adják le a hőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik