Tudomány

Újabb furcsa jel érkezett az űrből

Szakértők egy csoportjának újabb egyszeri gyors rádiókitörés (FRB) forrását sikerült lokalizálnia – számol be az IFLScience. Eddig csupán egy egyszeri, és egy ismétlődő FRB esetében tudtak hasonló eredményt elérni.

A gyors rádiókitörések az űr távoli pontjairól érkező ismeretlen eredetű jelek.

A kutatók évek óta észlelik kitöréseket, de eddig nem sikerült kideríteni, hogy mi is hozza létre őket. Egyes elképzelések szerint speciális égitestektől származnak, de néhány kutató a földönkívülieknek tulajdonítja a jeleket.

A szakértők eddig mintegy száz FRB-t észleltek, ezek közül kettő ismétlődő. Múlt héten lokalizálták az első egyszeri jel kiindulási helyét, most pedig újabb áttörést értek el.

Kép: iStock

A Kaliforniai Műszaki Egyetem csapata egy hawaii teleszkópot használt, adataik alapján a vizsgált FRB egy 7,9 milliárd fényévre fényévre fekvő, Tejútrendszer-szerű galxisból érkezett. Ez több mint kétszer messzebb található, mint a legutóbbi jel forrása. Vikram Ravi, a csapat vezetője szerint eredményeik azt sugallják, hogy a gyors rádiókitörések bármilyen típusú galaxisban kialakulhatnak.

Az efféle vizsgálatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobban megértsék az FRB-k természetét, és talán eredetükre is választ találjanak.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik