Tudomány

Újabb gravitációs hullámokat fedeztek fel

Gravitációs hullámok terén viszonylag csendes júniusunk volt, egészen az utolsó pillanatig, amikor is rögtön kettő különbözőt fedeztek fel kutatók: az egyiket június 30-án, a másikat pedig alig 24 órával később.

Őrültnek nézték a tudóst, aki átírta a fizika törvényeit
A gravitációs hullámok detektálásáért Nobel-díjjal elismert Rainer Weiss Magyarországon járt, elmesélte, hogyan jutott el egyszerű gondolatkísérlettől az évszázad csillagászati felfedezéséig.

Az első esemény nagyjából hárommilliárd félévnyire történt, és két fekete lyuk összeütközéséből jött létre. A három obszervatóriumból csak kettő volt ekkor online (a Virgo és a livingstoni LIGO), ezért csak nekik sikerült detektálni az eseményt. Ennek ellenére a teleszkópokat ebbe az irányba fordították, hogy láthassák, történik-e valami arrafelé, amit látni is lehet, és hogy tényleg valós észlelésről volt-e szó, vagy csak mérési hibáról.

gravitációs hullámok Fotó: R. Hurt/Caltech-JPL

A július 1-i esemény is hárommilliárd fényévnyire történt, és ugyanúgy két fekete lyuk összeolvadásából született, de ezt mind a három obszervatórium észlelte. Persze így is lehet, hogy fals észlelés volt, ezt a következő hónapban minden bizonnyal megtudjuk majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik