Tudomány

Példátlan felfedezésre jutottak a fizikusok

Múlt héten a LIGO kollaboráció megismételte az elmúlt időszak egyik legfontosabb fizikai felfedezését: neutroncsillagok összeolvadásából származó gravitációs hullámokat észleltek. Ezúttal a szakértők egy fekete lyuk és egy neutroncsillag ütközését mutatták ki – írja a Digital Trend.

A LIGO korábban már több gravitációs hullámot is azonosított, ezek fekete lyukak, illetve neutroncsillagok összeolvadásával alakultak ki.

Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy fekete lyuk és egy neutroncsillag találkozásának gravitációs hullámait mutassák ki.

Amikor az objektumok találkoznak, hatalmas energia szabadul fel, amely a téridőt is meghajlítja, az így létrejövő hullámokat pedig 2015 óta érzékelni is tudják a csillagászok.

Kép: iStock

Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy a mostani ütközés pontosan hol történt, de a becslések alapján nagyjából 1,2 milliárd fényévre zajlott. David H. Reitze, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa és a LIGO ügyvezető igazgatója szerint a detektorok mostani adatgyűjtése az eddigi legizgalmasabb vizsgálatuk.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik