Tudomány

Élőhalottat csinál a gazdatestből az Éjkirályról elnevezett apró légy

A HBO sikersorozatának egyik főgonosza, a Trónok harca Éjkirálya után neveztek el egy a pöszörlégyfélék családjába tartozó rovart, amely így a Paramonovius nightking nevet kapta. A furcsa megnevezés átment a taxonómiai rostán, ennél érdekesebb nevek is felbukkantak már a kérelmek között. Az állat Ausztráliában él, és nagyjából egy centiméteres a testhossza.


A nevét azért kapta az Éjkirályról, mert az ausztrál télben a legaktívabb, és koronaszerű hegyes szőrök tarkítják a fejét. A faj nősténye ráadásul más rovarfajok példányaiba helyezi el a petéjét, az ezekből kikelő lárvák pedig belülről fogyasztják el a még sokáig élőhalottként funkcionáló áldozatot. Ő egyike a 230 újonnan felfedezett fajnak, amelyekre a múlt évben leltek rá kutatók.

A nevet a canberrai Ausztrál Nemzeti Rovarkollekció Trónok harca rajongó mesterszakos tanulója, Xuankun Li adta az állatnak. Ő volt az, aki megállapította, hogy tényleg új fajról van szó, korábban már 2012-ben találtak példányt, de nem volt biztos, hogy pontosan hová tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik