Tudomány

Aggasztó, ami Alaszka jegével történik

Alaszka északi részének tengerjege idén tavasszal a szokásosnál jóval hamarabb olvadt el – írja az MTI. A jelenség komoly hatással van a régió ökoszisztémájára, és így a partvidéki lakosok táplálkozására is. Az olvadás hátterében az óceánok különösen meleg vize áll.

Az olvadás miatt a vadászok több mint 80 kilométert utaztak hajóikon, hogy fókákat találjanak, noha az állatok korábban közvetlenül a települések mellett éltek. Rick Thoman, a Fairbanksi Alaszkai Egyetem munkatársa az elmúlt héten azt írta a közösségi oldalán, hogy a Bering-tenger északi része és a Csukcs-tenger déli része valósággal “megfőtt”.

A víz felszíni hőmérséklete a múlt héten 5 Celsius-fokkal lépte túl az 1981-2010 közötti átlagot, elérve a 15 Celsius-fokot. Ennek hatása van a klímára, a táplálékhálózatra, a közösségekre és a kereskedelemre

– mutatott rá a szakértő. A jelenség egy ördögi kör: a jég a klímaváltozás miatt tűnt el ilyen korán, a jég hiánya pedig tovább melegíti a vizeket.

Fotó: iStock

Lisa Sheffield Guy, az Egyesült Államok északi-sarkvidéki kutatókonzorciumának tagja a St. Lawrence-szigeten tanulmányozta a helyi madarakat. Mint mondta, félő, hogy a meleg miatt az állatok nehezebben találják meg apró tengeri táplálékukat, mivel prédáik a meleg miatt messzebb tartózkodnak.

A melegedés azzal egy időben történt, hogy nagy számú elpusztult fókát és szürke bálnát találtak Alaszka partjainál. Thomas szerint nem tudni, hogy a pusztulásban közrejátszott-e a víz magas hőmérséklete.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik