Tudomány

Rejtélyes vírus terjed Kínában

Egy újfajta vírust regisztráltak Kína északkeleti tartományában, amellyel eddig még soha nem találkoztak: az Alongshan lázzal, hányással és fejfájással jár, valószínűleg a kullancsok terjesztik. Egyelőre sokat nem tudni róla, csak azt, hogy milyen tüneteket produkál, és azt, hogyan terjed.

Az Alongshant először egy 42 éves nőn sikerült diagnosztizálni, aki a fenti tünetekkel fordult orvoshoz. A vérvétel után a Kuangtungi Egyetem kutatói megvizsgálták a kórokozót, és rájöttek, hogy egy teljesen új vírusról van szó. A felfedezésüket a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban publikálták – írja az IFL Science.

Fotó: iStock

A kutatóknak arra is sikerült rájönniük, hogy a vírust nagy valószínűséggel kullancs terjeszti, mivel a 86 dokumentált megbetegedésből 84-en mezőgazdaságban dolgoztak, és gyakran csípték őket kullancsok. Az első megbetegedett nőnek is több kullancscsípése volt az orvosi látogatás előtt.

A vírus egyelőre még csak Kínában terjed, de szakértők szerint beavatkozás nélkül egész Ázsiában, Szibériában, sőt, akár Kelet- és Észak-Európában is megjelenhet. Nem veszélyes megbetegedésről van egyébként szó, a tünetek általában 8 nap alatt elmúlnak.

Egyelőre arra sem volt példa, hogy a betegség emberről emberre terjedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik