Tudomány

Zúgó füllel fordult orvoshoz, meglepő dolgot találtak a fiú dobhártyáján

Egy kilencéves connecticuti fiú különös zúgásra lett figyelmes fülében. Mivel a gyermek úgy érezte, hogy van valami a hallójáratában, szülei orvoshoz vitték. A vizsgálat utóbb felfedte, hogy egy kullancs költözött a fiú fülébe – írja a Live Science.

Az élősködő a dobhártyán telepedett meg.

Bár a környező terület begyulladt, a zúgást leszámítva a gyermeknek nem voltak panaszai. David Kasle, a New Haven-i Yale Egyetemi Kórház munkatársa és a fiút kezelő orvos szerint az efféle esetek kifejezetten ritkák.

A különös zúgás, amelyet a fiatal páciens néhány nappal korábban hallott, feltételezhetően attól alakult ki, hogy a parazita egyre mélyebbre mászott a hallójáratban. Kasle szerint minél közelebb kerül valami a dobhártyához, annál zajosabb.

Fotó: iStock

Mire a szakértők megtalálták az élősködőt, az már elpusztult, eltávolítása azonban nem volt egyszerű, mivel feje a dobhártyába ágyazódott. A tetemet végül érzéstelenítés mellett, a sebészeti osztályon kellett kiműteni. Mint kiderült, az ízeltlábú egy amerikai kutyakullancs (Dermacentor variabilis) volt.

Az operáció után a fiú antibiotikumot kapott, hogy enyhítsék gyulladását. A beavatkozás után egy hónappal a gyermek teljesen tünetmentessé vált.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik