Tudomány

A bonobóknál az anyák csajoznak a fiaik helyett

A bonobók (Pan paniscus) és a csimpánzok (Pan troglodytes) a legközelebbi élő rokonaink, ezért sem annyira furcsa, hogy a nőstények beleszólnak a fiaik szerelmi életébe – ilyen nálunk is megesik néha. Az már viszont sokkal inkább érdekes, hogy a szexuális életükbe is beleártják magukat, és

egyfajta kerítőnőként intézik el, hogy minél sikeresebb legyen a csemete a párválasztás területén. 

A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a hímek sikeresebbek, amelyeknek az anyjuk is ugyanabban a csoportban él. A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő bonobókat és Tanzánia, Uganda és Elefántcsontpart csimpánzait vizsgálták.

A bonobóknál egyébként egy csoport legmagasabb rangú tagjai mindig nőstények, a csimpánzoknál a hímek a mérvadók. A bonobóknál az anyáknak közvetlen befolyásuk van arra, hogy a fiuk milyen sikeres lesz a párválasztásban, és ezzel hány utódot nemz. A csimpánzoknál a hímdominancia miatt ez egyáltalán nem jellemző.

bonobók (bonobo, majom, )
Fotó: Thinkstock

A bonobóknál a nőstény nézi ki a fiának a megfelelő jelöltet: ha valamelyik egyed kifejezetten attraktív, azt az anya kezdi el megkörnyékezni, így készítve elő a terepet a fiának. Ha egy anya a csoporton belül lejjebb kerül a ranglétrán, az befolyásolja azt is, hogy

mennyire jó partinak tűnik a fia a többi nőstény számára.

Érdekes, hogy a bonobóknál csak a hím utódokat támogatják így az anyák, a nőstényeket nem. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a felnőtt nőstények nem maradnak szüleik csoportjával, hanem másikat keresnek, a felnőtt hímek azonban nem vándorolnak, hanem saját nőstényt hoznak a csoportba. Az anyáknak így nem éri meg a nőstényeket támogatni, hiszen azok úgyis elhagyják őket, amint elég éretté válnak hozzá.

Érdekes egyébként, hogy a bonobók azon kevés fajhoz tartoznak, amelyek élvezetből is párosodnak – a szexuális aktivitásuk 75 százaléka ilyen, és ismerik például a békülős szex fogalmát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik