Tudomány

Kiderült, mi rázta meg az egész Földet

2018 novemberében különös rengést észleltek világszerte, a földmozgás az Indiai-óceánon fekvő Mayotte szigetcsoport közelében alakult ki. Szakértők egy csoportja most magyarázatot találhatott a különös jelenségre – írja a Live Science.

A rengés különlegessége a nagyon alacsony frekvencia és a jel 17 másodpercenkénti ismétlődése volt. A földmozgást 20 percen át a Föld különböző régióiban észlelték.

A kivételes esemény után a szigetcsoport déli és keleti irányban is elmozdult.

A kutatók a közelmúltban arra jutottak, hogy a jelenség hátterében egy víz alatti tűzhányó születése állt. A szakértők már korábban sejtették, hogy vulkáni aktivitás idézhette elő a furcsa rengést.

Ez lehet az egész Földet megrázó rengés oka
Vulkáni tevékenység állhat a rejtélyes, egész bolygónkon érzékelt „földrengés” mögött: ez az erő nem csattan, hanem morog.

Az új vulkán 0,8 kilométer magas lehet, meglepően gyorsan jöhetett létre, és Mayotte partjaitól mintegy 50 kilométerre keletre fekszik. Nathalie Feuillet, a Párizsi Geofizikai Intézet munkatársa és a területet elemző expedíció vezetője szerint korábban nem láttak hasonlót.

A csapat szeizmométerek segítségével vizsgálta a térséget, a műszerek segítségével rengések egy csoportosulását azonosították a földkéregben. A kutatók szerint a mélyben egy magmakamra van, és a helyi olvadt kőzetanyag idézte elő a szigetcsoport 13 centiméteres süllyedését és 10 centiméteres elmozdulását. A későbbi szonáros vizsgálat ki is mutatta a magma jelenlétét.

Mayotte közelében már nagyjából 4 ezer éve nem alakult ki új vulkán. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért éppen most jelent meg a tűzhányó.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik