Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett placentofágia, vagyis szülés után a placenta, vagyis a méhlepény elfogyasztása. Lehet nyersen, sütve, főzve, szárítva, turmixba keverve, de egyes vállalkozók megrendelésre tablettába, kapszulába varázsolják – ízlés dolgában vitának helye nincs.
Baj lehet belőle
Hívei szerint gazdag rostokban és egyes nyomelemekben, fájdalomcsillapító hatással bír, vitalizálja a kimerült kismamát, segít megelőzni a szülés utáni depressziót. Magyarázatként több emlős fajra szokás hivatkozni, ahol az anya ellés utáni egyik első dolga a méhlepény elfogyasztása.
A tudomány álláspontja már nem ilyen egyértelműen pozitív, sőt. A Kanadai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának (SOGC) legújabb ajánlása kiemeli:
Sok állat megeszi
A méhlepény a terhesség folyamán alakul ki, részben anyai, részben magzati eredetű. Feladata, hogy védje, oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot, eltávolítsa a salakanyagot, illetve különböző hormonokat szabadít fel. A kicsi számára tehát életbevágóan fontos, de ettől még a felnőtteknek nem kell megenniük.
Nem tudni biztosan, sok állat miért fogyasztja el a placentát, ami a szülés után nem sokkal távozik a méhből. Egyrészt ezzel tüntethetik el a nyomot, ami a ragadozók számára ordító felhívás: gyámoltalan újszülött van a környéken. Másrészt ezzel is némi energiához jutnak a megterhelő vemhesség után. Azonban:
Jelenleg nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a méhlepényevés előnyös lenne az emberi egészségre nézve
– idézi az IFLScience Dr. Jocelynn Cookot, az SOGC tudományos vezetőjét.
Kifejezetten káros lehet
Sőt, SOGC tanulmánya szerint kifejezetten káros lehet, a nem megfelelő körülmények, szakszerűtlen sterilizálással baktériumokkal és gombkkal szennyeződhet, ami nemcsak az anyát, de a kicsit is veszélyezteti.
Példaként az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Központjának egy 2012-es esettanulmányát idézik, ahol egy anya saját, nem megfelelően hőkezelt placentáját ette meg, ily módon a Streptococcus B fertőzést gyermekére is átvitte. Cook kiemelte:
Persze ezen a területen is további kutatások szükségesek, ám addig is fő az óvatosság.
Kiemelt kép: SCIEPRO / SCIENCE PHOTO LIBRARY