Tudomány

Külföldi nyaralásra vinné a kutyáját? Az útlevél mellett erre is figyelnie kell

Sokan nem szívesen bízzák másokra kutyájukat külföldi útjaik során, így egyre többen döntenek úgy, hogy egy nyaralás alkalmával kedvencüket is magukkal viszik. Egy ilyen út komoly előkészületeket igényel: a kutyáknak 2004 óta az unión belüli utazáshoz útlevelet kell csináltatni, megfelelő védőoltással kell rendelkezniük, a gazdinak pedig érdemes a kutyával kapcsolatos információkat begyűjtenie a célországról.

Az útlevél

A kisállatútlevelet az állatorvos állíthatja ki, ennek költsége körülbelül 4 ezer forint. Kisállatútlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, de ez csak akkor érvényes, ha a veszettség elleni oltást is megkapta kedvencünk. Fontos tudni, hogy a legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé, ezzel is számolnunk kell, amikor az utazást tervezzük. Mielőtt útnak indulunk, fontos, hogy a célország beutazási feltételeit áttanulmányozzuk, ezt IDE kattintva megtehetjük.

A kutya legnagyobb ellensége

Kutyánkat csak akkor vihetjük magunkkal, ha megkapta a kötelező oltásokat és rendelkezik csippel, a gazdi pedig arra figyeljen, hogy az út során legyen nála az oltási könyv.

Oroszországban például a belépés előtt 3 napon belül kötelező a féregtelenítés és a kullancs elleni kezelés elvégzése és igazolása.

Érdemes az utazás előtt utánanézni annak, hogy a célországban milyen betegségeket kaphat el a kutyánk. Ezzel kapcsolatban az állatorvossal érdemes konzultálni.

A kutya legnagyobb ellensége nem a macska vagy a postás, hanem a kullancs. Ezek az apró vérszívók számos betegséget hordozhatnak, terjeszthetnek. Természetesen nem csak hazánkban fordulnak elő kullancsok, külföldön is nagyon figyelnünk kell a vérszívókra. A környékbeli népszerű úticélok, mint Ausztria, Szlovénia és Szlovákia, illetve Horvátország nem tengerparti része is fertőzött terület. A kullancsveszely.hu-n térkép segítségével tájékozódhatunk a kullancsveszélyes területekről.

A kutyádnak sem kell kimaradnia a nyaralásból
Ha eddig nem tudtad elképzelni, hogy tölthetnéd a vakációt a kutyáddal, mutatunk néhány tippet az úti célhoz, illetve pár jó tanácsot, hogy biztos minden rendben legyen.

A babesiosis az egyik legveszélyesebb kullancsok által terjesztett betegség, amely egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés, gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes is lehet. A másik betegség, amitől minden gazdi retteg a Lyme kór. Ezt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza kutyákban és emberben egyaránt. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák, és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik a szervezetben, és főként az ízületekben huzamosabb ideig megtelepszik. A legfontosabb, hogy ne sajnáljuk a pénzt a különböző kullancsellenes készítményekre. Választék van bőven: rácseppentős oldatok, spray, nyakörv, ezekkel mind tartós és biztos védelmet nyújthatunk kutyánknak. Ettől függetlenül sétálás után nézzük át a kutyát, hogy nincs-e benne kullancs.

Leishmaniosis, az évekig rejtőzködő kórokozó

Nem csak a kullancsokra kell odafigyelnünk. A Leishmaniosis kórokozó a gazdaállat fehérsejtjeiben élősködik, a fertőzés emberről állatra, illetve állatról emberre közvetlenül nem terjed, de a lepkeszúnyogok közvetítésével átvihető. A kórokozó leginkább a Földközi tenger térségeiben fordul elő, de egyedi eseteket már Németország délnyugati részén, Svájcban és még Belgiumban is regisztráltak. A betegség tünetei a fertőződés után hosszú idő elteltével jelentkeznek csak, akkor több évig is tünetmentes lehet a kutya. A leishmania okozta fertőzés a kutya lesoványodásával és a nyirokcsomók megduzzadásával jár. A betegséget gyakran nem lehet kezeléssel gyógyítani, így a megelőzésre kell fókuszálni.

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik