Tudomány

A kutyádnak sem kell kimaradnia a nyaralásból

Ha eddig nem tudtad elképzelni, hogy tölthetnéd a vakációt a kutyáddal, mutatunk néhány tippet az úti célhoz, illetve pár jó tanácsot, hogy biztos minden rendben legyen.

Elmúltak már azok az idők, amikor egy nyaralás előtt körbe kellett telefonálni a rokonságot, ki tudna vigyázni egy hétig a kutyára. Ma már rengeteg olyan szálláshelyet találni országszerte, ahol szívesen látnak négylábú vendégeket is.

Így innentől csak az a kérdés, tényleg felkészültünk-e arra, hogy a nyaralás során a programok kiválasztásakor is végig szem előtt tartsuk, hogy kedvencünk is végig jól érezze magát.

Sok gazdit tölti el aggodalom a jó idő beköszöntével a kullancsok veszélye miatt, így egy esetleges úti cél választásnál akár az is szempont lehet, mely területek a leginkább szennyezettek országosan. Egész Magyarországra igaz, hogy viszonylag sok kullancs található területén, az ország nagyobb része a közepesen vagy ennél is jobban fertőzött kategóriába tartozik.

Ha valaki ez alapján választana célpontot a nyaralásához, annak szólunk, hogy a magyar kullancstérkép szerint Zalában, Nógrádban és a Kisalföldön fokozottabb a jelenlétük, az Alföldön viszont alig vannak jelen. A legjobb megoldás, ha igyekszünk megelőzni a kullancscsípést, az egyik lehetséges megoldás a gyógyszeres nyakörv, amely akár hónapokig is védelmet nyújthat. Akik nem szeretik a nyakörvet, azok általában spot on készítményt használhatnak, ami egy kifejezetten kutyáknak kifejlesztett külső élősködők elleni készítmény. Ezt havonta kell a kutya bőrére permetezni, és ekkor teljes körű védelmet biztosít, akár már kölyök kortól kezdve.

Azonban ha már nyaralás, akkor ne felejtsük el, hogy a kánikulában nemcsak mi szeretnénk csobbanni, hanem a kutya is, úgyhogy érdemes úgy alakítani a programot, hogy a közelben legyen valamilyen kutyabarát fürdőhely. Az élősködők ellen használt mai nyakörvek már vízállóak, így akkor is hatékony védelmet nyújthatnak, ha a kutyánk vízbe merészkedik.

Ha a Balaton felé vennénk az irányt, már több ilyen strand közül választhatunk. A balatonföldvári kutyastrand például már 2016 nyara óta várja a négylábú látogatókat egy hatalmas füves területen, ami szerencsére tele van fákkal, így igazi forróság során is kibírhatóvá válik.

Nem ez az egyetlen kutyás strandolási lehetőség a Balatonnál, hiszen már Fonyódon is több hektáros területen élvezhetik a vizet a gazdák és kedvenceik egyaránt. Ráadásul itt minden évben megrendezik az úgynevezett Dog Beach Festet, ami igazándiból egy kutyás fesztivál, melynek keretében különböző programokat és versenyeket rendeznek a Balaton-parton a kutyásoknak.

Ha valaki inkább az ország keleti felét preferálná, annak is van lehetősége kutyájával együtt strandolni, hiszen tavaly megnyitott Kelet-Magyarország első kutyás strandja, mégpedig Tiszafüreden, ráadásul az eddigi legkreatívabb névvel: a Mancsos Pancsolóval. A hatalmas területre egy gazdi egyszerre három kutyát vihet be magával, a belépés pedig mindannyiuk számára ingyenes.

Megesik, hogy valaki nem ragaszkodik különösebben a vízparthoz, ők is találnak maguknak ideális nyaralóhelyet, csak böngésszék át a kutyabarát szálláshelyeket tartalmazó oldalakat. Viszont akárhova is utaznak a gazdák és kedvenceik, nem szabad elfelejteniük eltenni a kutya oltási könyvét, gyógyszereket, illetve a kutya pórázát.

Mindenképp vigyünk magunkkal itatótálat is, illetve ha a kutyának nincs bilétája a nyakörvén, érdemes csináltatni egyet az utazás előtt, hiszen ha kedvencünk hajlamos elcsavarogni, az ismeretlen környezet még csábítóbb lehet mindehhez, viszont ha esetleg el is veszne, a bilétán található telefonszám segítségével könnyen visszajuttathatják hozzánk.

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik