Tudomány

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az űrutazás

Nagyjából egy hetet töltött a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolva a Space X Crew Dragon kapszulája, amely most ért földet – egészen pontosan vizet, mert az Atlanti-óceánban végezte, az előzetes terveknek megfelelően. Ezzel ismét mérföldkőhöz érkezett a magán-űrutazás – írja a The Verge.


A Crew Dragonnak sikeresen el kellett végeznie az úgynevezett DM-1 tesztet, hogy a NASA alkalmasnak tartsa arra, hogy embereket is a fedélzetére engedjen. A kísérletet nagyon sokáig halasztották, és a kapszulának olyan parancsokat is végre kellett hajtania, amit eddig lehetetlen volt begyakorolni: ilyen például a Nemzetközi Űrállomásra történő dokkolás. Az űreszköz ezt a múlt hét vasárnap végezte el, az ISS legénysége be is tudott lépni a kapszulába, ami majdnem egy hétig volt az állomáshoz csatlakozva.

Ez egy nagyon fontos lépés volt az emberes űrmissziók felé vezető úton.

Ugyanekkora volt a jelentősége annak is, hogy a kapszula képes volt épségben, az előzetes terveknek megfelelően a Florida partjaitól néhány száz kilométerre az Atlanti-óceánba csapódni. A szakértők szerint a leszállás volt a legrizikósabb része az egész projektnek. Ugyan a kapszulában nem utaztak emberek, a Crew Dragon egy szenzorokkal felszerelt bábut mégis magával vitt, amelyen így láthatják a Space X kutatói, hogy mennyire volt megterhelő a landolás.


A kapszula sikeres landolása azért ekkora mérföldkő, mert 2011 óta nem utazott űrhajós a világűrbe amerikai járművön, akkor az utolsó űrsiklós expedíció zajlott le. A Crew Dragon sikere egyúttal óriási lépés a magáncégek uralta űrpiac sikere felé vezető úton is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik