Tudomány

Még látványosabb kép készülhet a fekete lyukról

Múlt héten az Eseményhorizont Távcső (EHT) csapata bemutatott egy történelmi felvételt, az első képet, amelyen egy fekete lyuk, a Messier 87 galaxis magjában található objektum eseményhorizontja látható. A fekete lyuk a közelmúltban a Pōwehi hivatalos nevet kapta. Az EHT szakértői szerint rövidesen még látványosabb felvétel is születik a fekete lyukról, amelyen az objektumba áramló gázt figyelhetjük meg – írja a Live Science.

Ezt érdemes tudni a szenzációs feketelyuk-képről
2019. április 10-én történelmi eredményről számoltak be a kutatók.

Az Eseményhorizont Távcső valójában egy virtuális műszer, amely több földi teleszkópból áll. Ahogy egyre több távcső csatlakozik az EHT összefogásához, a kutatók pedig egyre pontosítják a rögzítés eljárását, a képek is részletesebbé fognak válni. Shep Doeleman, a Harvard Egyetem munkatársa és a projekt vezetője szerint idővel mozgóképeket is készíthetnek.

A kutató úgy gondolja, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően valós időben is láthatjuk majd, miként forog, illetve nyeli el az anyagokat az objektum.

A Pōwehi még a szupermasszív fekete lyukak közt is hatalmasnak számít, a becslések alapján 6,5 milliárd naptömegű, a körülötte található eseményhorizont pedig olyan széles, mint a Naprendszer. Éppen ezért az objektum körül keringő anyagnak sok időre van szüksége, mire átesik az eseményhorizonton, tehát viszonylag könnyű lesz a mozgókép létrehozása.

A csapat azt tervezi, hogy hét héten át rendszeresen megörökíti a Pōwehit, az egyes képkockákat pedig végül egymás után illesztik. A kutatók emellett a Tejútrendszer közepén fekvő Sagittarius A*-t is megfigyelik, és rövidesen erről is bemutatnak egy felvételt. Ez az objektum jóval kisebb a Pōwehinél, ezért gyorsabban is változik. A mozgókép megalkotása ezen fekete lyuk esetében valamivel nehezebb lesz.

A szakértők a képek összerakásakor olyan modelleket használnak, amelyekkel becslést adhatnak az anyag mozgására. A felvételeket úgy illesztik össze, hogy azok többé-kevésbé megfeleljenek az elvárásoknak. A csapat bízik benne, hogy technikájuk fejlődésével egy nap jóval kisebb fekete lyukakat is megörökíthetnek majd.

Kiemelt kép: EHT Collaboration

Ajánlott videó

Olvasói sztorik