Tudomány

Tudományos áttörés: elkészült az első kép egy fekete lyukról

Magyar idő szerint április 10-én hat helyszínen, Belgiumban, Chilében, Sanghajban, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban tartottak sajtótájékoztatót az Eseményhorizont Távcső (EHT) kutatói, hogy ismertessék a projekt első tudományos áttörését. (Az eseményt akkora érdeklődés övezte, hogy a projektben részt vevő European Southern Observatory oldala nem is bírta a terhelést.)Az Eseményhorizont Távcső segítségével végre sikerült elkészíteni az első ismert felvételt egy fekete lyukról, egészen pontosan annak eseményhorizontjáról.

Az EHT egy több földi rádiótávcsőből álló rendszer, amely szupermasszív fekete lyukakat, így a Tejútrendszer magjában fekvő Saggitarius A*-t és az M87 galaxis közepén lévő objektumot figyelte meg az elmúlt 13 évben (utóbbi fekete lyukat sikerült megörökíteni). A cél az volt, hogy az érzékeny, nagy szögfelbontású virtuális teleszkóppal olyan adatokat gyűjtsenek, amelyeket képesek képekké alakítani.

Az M87 magjában található fekete lyuk eseményhorizontja. A felvételen jól látható, miként hajlik meg a fény az objektum gravitációs terében – Kép: Event Horizont Telescope

A fekete lyukak eseményhorizontja az a határfelület az objektumok körül, amely mögött az események már nincsenek hatással a megfigyelőre. A régión belül lévő anyag és sugárzás, például a fény képtelen kilépni, így a határon túl semmit sem érzékelünk.

Magát az eseményhorizontot, illetve az annak peremén áramló anyagot ugyanakkor elméletileg meg lehet figyelni, az EHT csapatának pedig ezt sikerült igazolnia az új felvétellel. A felfedezés tudományos mérföldkőnek számít, hiszen korábban nem tudtak hasonló képet létrehozni.

A kutatók bíznak benne, hogy friss eredményeik hozzájárulhatnak a fekete lyukak és az Univerzum működésének alaposabb megértéséhez. A felvétel emellett arra is alkalmas, hogy újabb teszt elé állítsák vele Albert Einstein relativitáselméletét.

Kiemelt fotó: Kevin Kurek / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik