Tudomány

Különös fényjelenség tűnt fel Norvégia felett

Látványos fényjelenséget idézett elő a Norvégia feletti felső atmoszférában a NASA két rakétája – írja az IFLScience. Az Andøya Űrközpontról felbocsátott űreszközök az AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment) misszióban vesznek részt, melynek célja a sarki fény vizsgálata.

Az április 5-6-án készített felvételen jól látható a színeiben a sarki fényre emlékeztető jelenség.

Az első rakétát magyar idő szerint éjfél után indították el, percekkel később pedig a másodikat is felbocsátották. Előbbi eszköz 322, utóbbi pedig 325 kilométeres magasságba emelkedett, ahol műszereikkel felmérték, hogy az űrből érkező energia miként lép interakcióba a légkörrel.

A rakéták 114-240 kilométerrel a Norvég-tenger felett alakították ki a jellegzetes nyomokat, amely trimetil-alumínium és bárium/stroncium keverékből tevődött össze. A gáz a napfény hatására ionizálódott. Az anyag mozgásával a szakértők meg tudták figyelni, hogy miként áramlanak a részecskék az atmoszférában. Emellett a rakétákhoz tartozó műszerekkel a helyi sűrűségről és hőmérsékletről is gyűjtöttek adatokat.

A sarki fény a Napból érkező töltött részecskék és a légkör találkozásával jön létre. A fényjelenségek vizsgálata rendkívül fontos, hiszen az adatokkal a szakértők jobban megérthetik a Föld-űr interakciókat, illetve felmérhetik az űrhajósokra és űreszközökre gyakorolt hatásokat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik