Meghalt Valerij Bikovszkij

Egyike volt az első űrhajósoknak, akiket a Szovjetunióban kiképeztek.

A Roszkoszmosz közleménye szerint 84 éves korában szerdán meghalt Valerij Bikovszkij – írja az MTI. Az egykori kozmonauta az első szovjet űrhajós generáció tagja volt.

Bikovszkij 1934-ben született, és 21 évesen végzett a Kacsinszk Katonai Légi Akadémián. Később egyike lett annak a húsz szovjet katonai pilótának, akiket elsőként képeztek ki űrhajósnak.

A legendás kozmonauta háromszor járt a világűrben, először 1963-ban a Vosztok-5 fedélzetén, majd 1976-ban a Szojuz-22 parancsnokaként, végül 1978-ban a Szojuz-31-gyel utazott a Szaljut-6 űrállomásra, amelyen szintén parancsnoki tisztet töltött be. Bikovszkij összesen huszonegy napot töltött a világűrben.

Fotó: AFP / Alexander Mokletsov / Sputnik

Az űrhajós a szovjet Hold-program képzésébe is becsatlakozott, mielőtt az Egyesült Államok 1969-ben megnyerte volna a Szovjetunióval folytatott versenyt a Holdra-szállásért. Moszkva végül is törölte a projektet.

Szolgálata miatt az űrhajóst valódi hősként ünnepelték a Szovjetunióban. Bikovszkij halálának okáról nem számolt be az Orosz Szövetségi Űrügynökség.

Kiemelt fotó: AFP / Alexander Mokletsov / Sputnik