Tudomány

Kannibál macskákkal kísérleteznek Amerikában

Egy új nyomozás szerint az amerikai kormány több ezer macskát és kutyát vásárolt az elmúlt évtizedek során – írja az IFLScience. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) marylandi laboratóriuma az állatokat bizarr kísérletekre használta fel, többek közt arra, hogy macskaagyat etessenek egészséges kölyökmacskákkal, a szívekből és nyelvekből készített folyadékot pedig egerekbe fecskendezték.

Az esetet bemutató jelentés leírja, hogy miként vásárolt a USDA húspiacokról állatokat, majd használta fel a húst toxoplazmózisos vizsgálatokra. A szakértők a Toxoplasma gondii nevű parazitával fertőzött hússal táplálták az állatoknak, a kísérletek végén az élőlényeket elaltatták, majd elégették.

Fotó: iStock

A kórokozó fő hordozói a macskák, de ürülékükön keresztül a vízbe is bejuthat az élősködő, így az emberek is megfertőződhetnek. A betegség általában enyhe lefolyású, de bizonyos esetekben súlyos szövődményekhez vezethet.

Az adatok alapján a USDA 1982-ben megkezdődő projektje óta több mint 3 ezer macskát öltek meg, és 22,5 millió dollárt (mintegy 62,9 milliárd forintot) költöttek el a kísérletekre.

További probléma, hogy a kísérleti állatok közül többet kérdéses helyről, például délkelet-ázsiai piacokról szereztek be.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza egy törvénnyel igyekszik megfékezni a kegyetlen gyakorlatot, a javaslatnak pedig egyre több támogatója van.

Őrület. Kannibál macskák, kutyaevő macskák. Nem látom benne a logikát

– nyilatkozta Jim Keen egykori USDA-alkalmazott.

Bár a USDA elért áttöréseket a toxoplazmózis kutatásában, az elmúlt 20 év nem volt túl sikeres. Több szakértő szerint teljesen feleslegesek a szervezet bizarr kísérletei.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik