Tudomány

Videón, ahogy a bálna bekapja a búvárt

Miközben a szardíniákat fotózta, egyszer csak hatalmas nyomást érzett a csípőjén és sötétbe borult minden.

Dél-Afrikában évről évre ragadozó halak, emlősök és madarak tömegeit vonzza a nagy szardíniavonulás, mindenki részesedni akar a lakomából. Nagy esemény ez a tudósok és búvárfotósok számára is, hiszen rendkívüli akciójelenetek zajlanak, csodás képeket lehet készíteni a legkülönfélébb fajokról.

De veszélyes is. Szabad tüdővel merülnek, és a hihetetlen kavalkádban nem lehet tudni honnan jön egy váratlan ütés, harapás: sok száz kilós, sőt több tonnás ragadozók forgatagában az ember rendkívül törékeny.

Rainer Schimpf, a Dive Expert Tours igazgatója személyesen is megtapasztalhatta, milyen szardínia közé keveredni az éhes, 20 tonnás trópusi bálna orra előtt:

Szegény óriás gyakorlatilag nem tehet róla, vadászmódszere szerint hatalmasra tátott szájjal igyekezett minél több kishalat benyelni, és ahogy az a videón is látszik, azonnal „kiköpte a búvárt”.

Schimpf mindenképpen életre szóló élménnyel gazdagodott amellett, hogy tényelg egy hajszálon múlt az élete. Később azt mondta, hirtelen sötétbe borult minden, erős nyomást érzett a csípőjén. A tüdejét teleszívta levegővel, felkészült, hogy az állat hosszabb merülésre viszi magával…

Illusztráció: SERGIO HANQUET / BIOSPHOTO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik