Tudomány

Hatalmas ókori szobrot találtak Egyiptomban

Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma szerint építészeti elemeket előállító műhely maradványait azonosították Asszuán kormányzóságában. A feltárásban egyiptomi és svéd régészek vettek részt.

A műhely az egyiptomi Újbirodalom korszakából származik, és valamikor az időszámítás előtti 1391-1353 közötti periódusban épült – írja az MTI. Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője szerint a műhelyben elsősorban szobrokat, oszlopokat és tárolókat készítettek.

A romoknál egy nagy, 5 méter hosszú, oroszlántestű és kosfejű szobrot is találtak.

Ez egy úgynevezett krioszfinx, hasonló alkotás található a karnaki Ámon-templomban is. A kutatók egy kobrára emlékeztető apró szobrot is azonosítottak, amelyet feltehetőleg a krioszfinx fejére szántak. Emellett hieroglifákkal díszített kőtöredékeket, egy obeliszk darabjait, illetve egy sólymot formáló szobor maradványait is felfedezték.

Egyiptomban az utóbbi időkben komoly hangsúlyt fektetnek a régészeti kincseik megóvására és az újabb leletek felfedezésére. Ezzel a cél az, hogy ismét fellendítsék a turizmust, amelyre kifejezetten rossz hatással volt az arab tavasszal járó instabilitás.

Az elmúlt években több jelentős régészeti felfedezésről, köztük fáraósírok, szobrok, koporsók, múmiák és temetkezési helyek feltárásáról is beszámoltak a kutatók.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik