Tudomány

Megdöbbentő, mint rejtettek el a hangfalakban

Különleges rakománnyal bukott le egy Belgiumba tartó csempész a Kairói Nemzetközi Repülőtér – számol be a Live Science. A férfi épp két hangszórót próbált meg átjuttatni a biztonsági ellenőrzésen, amikor a reptéri röntgen valami furcsaságot mutatott ki az eszközökben.

Mint utóbb kiderült, a csempész két múmia darabjait, egy torzótöredéket, egy kart, egy kézfejdarabot, két lábat és két lábfejet akart kivinni az országból.

A kairói reptéren működik egy speciális régészeti egység, melynek feladata a hasonló esetek kezelése. Miután a biztonságiak felfedezték a maradványokat, értesítették a szakértői csapatot, akik megállapították, hogy a múmiák ókoriak. A leleteket átszállították a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumába, ahol megkezdték a helyreállításukat.

Közzétette: ‎Ministry of Antiquities وزارة الآثار‎ – 2019. február 24., vasárnap

Egyiptomban 1983 óta szigorú törvény védi a leleteket. Az országban azonosított történeti és régészeti értékű tárgyak alapvetően az államot illetik meg, és csak nagyon ritka esetben adnak lehetőséget az efféle leletek magánkézben tartására.

Egyiptomban a leletekkel való kereskedelem is illegális, a tárgyak engedély nélküli külföldre szállítását bírsággal és akár két évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetik. Ennek ellenére a csempészet továbbra is komoly problémát jelent, a becslések alapján 2016-ban csak az Egyesült Államokba 50 millió dollár értékben vittek ki leleteket.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik