Tudomány

Halálra szurkálták, majd arccal lefelé temették el a banditát

Szakértők egy csoportja egy különös középkori sírt tárt fel Szicíliában. A nyughelyben egy olyan férfi fekszik arccal lefelé, akinek hátába többször is pengét szúrtak.

A régészek a szicíliai Piazza Armerina közelében azonosították a különös sírt – írja a Live Science. A férfi maradványait arccal lefelé, sírmellékek nélkül temették el egy sekély gödörbe. A szakértők szerint a nyughely sajátosságai eltérnek a korszakban megszokottaktól.

A jelek arra utalnak, hogy a férfi a 11. században élt, és 30-40 éves korában halt meg. A szakértők CT-vizsgálat és 3D-s rekonstrukció segítségével állapították meg, hogy mi okozhatta a halálát.

Az elemzés alapján a férfi mellcsontjain hat vágást ejtettek, emellett egy nagyobb darabot ki is vágtak a csontból. Roberto Miccichè, a Palermói Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint más sérülésnyom nem utal arra, hogy a halott kontrollálatlan harcba keveredett volna. A kutató hozzátette, úgy tűnik, hogy a férfi támadója gyorsan és egyszerűen akart végezni vele.

A vágások precizitása anatómiai ismeretekre utalnak, illetve arra, hogy az áldozat nem tudod mozogni, talán megkötözték.

A sérülések azt sugallják, hogy a férfit hátán keresztül döfték meg, miközben feltételezhetően térdelt.

Mivel a sírban semmilyen vallásosságra utaló jelet nem azonosítottak, a testet ráadásul arccal lefelé temették el, úgy vélik, hogy a férfi vagy törvényen kívüli volt, vagy valamilyen babonát kötöttek hozzá. Annyi bizonyos: a férfit egyszerűen kivégezték.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik