Tudomány

Lenyűgöző leletegyüttesre bukkantak Baja közelében

Régészek egy csoportja bronzkori telepnyomokat, Árpád-kori bogrács- és fazéktöredékeket, egy kemence omladékait és egy sírt is azonosított egy Baja határában zajló építkezés során.

Keszthelyi Orsolya, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa és az ásatás vezetője szerint a terület környéke már a hetvenes évek óta régészeti lelőhelynek tekinthető, az akkori feltárás során a kutatók egy avar kori temető maradványait fedezték fel – írja az MTI.

A Baja határában, az 51-es számú főút mellett, a Mogyi-gyár készáruraktárának és mázsarakodójának építkezésén december óta dolgoznak a szakemberek. A feltárás során egy kemence omladéka mellett egy bogrács- és fazéktöredékeket rejtő Árpád-kori hulladékgödör került elő.

A terület nyugati részén őskori telepnyomokra, gödrökre és árkokra bukkantak, amelyekben szintén edénytöredékeket találtak. Keszthelyi Orsolya szerint, a leletek egy egykori település nyomaira utalnak.

A kutató úgy véli, feltehetően már az őskorban is éltek az egykor vízfolyásos, mocsaras területen, illetve a löszös, homokos dombháton.

Baja környékén egyébként már korábban is kerültek elő őskori maradványok, a most megtalált leletek pedig további adatokkal szolgálnak a térség történetéről.

A terület keleti-északkeleti részén egy sírt és benne egy szinte teljes emberi csontvázat is feltártak. Az elhunyt mellé nem helyeztek el használati tárgyakat, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen korszakból is származik. A nyugat-keleti tájolás ugyanakkor a kora Árpád-korra és a bronzkori halomsíros kultúrára volt jellemző.

Keszthelyi Orsolya elmondta, a megfigyelést a földmunkák befejezéséig folytatják, a leleteket pedig később a kecskeméti múzeumban restaurálják, majd a bajai Türr István Múzeumba kerülnek.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik