Tudomány

A méhek is értenek a matematikához

Egy friss kutatás szerint apró agyuk ellenére a méhek képesek alapvető matematikai feladatok megoldására, például az összeadás és kivonás elvégzésére. Mivel a számtanhoz magas szintű kognitív képességekre van szükség, ez igen különleges teljesítmény.

Az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport olyan méhekkel kísérleteztek, melyeket betanítottak arra, hogy bemenjenek egy útvesztőbe – írja az MTI. A labirintus bejáratánál kék vagy sárga színű figurákat helyeztek el.

Ha a figurák kékek voltak, a méheknek a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha sárgák, akkor ki kellett vonniuk egyet. Amennyiben ezt követően a helyes megoldással jelzett alagútba szálltak be, akkor jutalmat kaptak.

Kezdetben a méhek véletlenszerűen választottak, de mintegy 100 próbálkozás után rájöttek, hogy a kék plusz egyet, a sárga mínusz egyet jelent. Végül a rovarok elkezdték alkalmazni a szabályt új számok esetében is.

Eredményünk arra utal, hogy a fejlett numerikus kogníció sokkal szélesebb körben megtalálható a természetben az emberen kívül is, mint azt korábban vélték”

– mondta Adrian Dyer, az RMIT munkatársa.

Korábbi kutatások bebizonyították már, hogy az emberszabásúak, a madarak és a pókok is képesek kivonni és összeadni, méheknél azonban még nem sikerült ezt igazolni.

Matematikai problémák megoldásához az észlelés két szintjére van szükség: egyrészt az összeadás és kivonás szabályait a hosszú távú memóriában kell elraktározni, másrészt kezelni kell meghatározott számok egy halmazát a rövidtávú memóriával. Annak felismerése, hogy a méhek képesek erre apró és viszonylag egyszerű agyukkal, komoly eredmény.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik